Mikroorganizmy działanie
Pożyteczne mikroorganizmy to grupa naturalnych wyrobów na bazie odpowiednio dobranych kompozycji mikroorganizmów, specjalnie wyselekcjonowanych, niemodyfikowanych genetycznie szczepów drobnoustrojów, ich metabolitów, zawartych łącznie w fermentowanej mieszaninie z naturalnych składników.
Konsorcja mikroorganizmów tlenowych i beztlenowych funkcjonują na zasadzie symbiozy i synergii: wymieniają źródła pożywienia, nie zwalczają się wzajemnie, lecz współpracują, korzystnie wpływając na swojego gospodarza.
Wyroby te mogą wykazywać właściwości probiotyczne, przeciwutleniające, jak również bakterio - fungistatyczne wobec patogenów i szczepów niepożądanych. Stosowanie probio emów nie wymaga karencji i prewencji.
Probiotechnologia to sposób opracowania i wytwarzania fermentowanych wyrobów z kompozycji pożytecznych mikroorganizmów, ich metabolitów oraz innych naturalnych składników. Wszystkie składniki użyte do wytwarzania są niemodyfikowane genetycznie. Probiotechnologia to również sposób stosowania preparatów zawierających kompozycje pożytecznych mikroorganizmów łącznie z innymi naturalnymi komponentami i wyrobami.
W produkcji wykorzystywane są naturalnie zachodzące procesy fermentacji i znajdujemy ich zastosowanie w uprawie roślin, hodowli zwierząt, profilaktyce zdrowia i kosmetyce. Mikroorganizmy wspierają odporność i równowagę mikroflory gleby, roślin, zwierząt i ludzi.
Emy:
- kondycjonują i wzmacniają glebę i rośliny,
- wspierają kiełkowanie,
- wspierają naturalną odporność na czynniki stresowe takie jak susze, powodzie i patogeny,
- przyspieszają rozkład skoszonej i procesy próchnicze,
- ułatwiają przyswajanie składników (ultra, mikro i makroelementów),
- wspomagają wigor i witalność trawy, zapewniają zdrowy wygląd, kolor,
- sprzyjają tworzeniu struktury gruzełkowatej i regulacji stosunków powietrzno wodnych gleby,
- przyspieszają rozkład masy organicznej i poprawiają proces kompostowania,
- optymalizują gospodarkę wodną,
- aktywują fermentację gnojowicy, obornika i odcieków,
- neutralizują odory.